Кременчуцька обласна станція переливання крові

Головна » 2013 » Жовтень » 30 » Донорство – почесна місія
13:28
Донорство – почесна місія

Донорство – почесна місія

 

Використання крові як лікувального засобу давно привертало до себе увагу дослідників. Думка людини працювала над тим, як відшкодувати втрату крові в організмі при пораненнях і рясних кровотечах, як поліпшити склад і якість крові, що гіршала при захворюваннях, і т.д. В даний час ясно, що невдачі були слідством переливання великих кількостей невідповідної або, як тепер говорять, несумісної за системою АВО крові. Було встановлено, що і від людини людині переливати кров можна тільки за певними показниками, оскільки кров різних людей теж не завжди буває сумісною.

Останнім часом спостерігають зростання потреб лікувальних установ в компонентах та препаратах крові, у зв’язку з чим зростає актуальність проблеми донорства. Наразі донорство вийшло за межі вузької медичної проблеми і стало проблемою соціальною, яка відображає взаємостосунки в суспільстві. Донорство розглядають як громадянській обов’язок і моральне зобов’язання здорових людей по відношенню до хворих.

Донорство – добровільний акт допомоги хворому, що полягає в наданні своєї крові, її компонентів для лікувальних цілей. Компоненти або препарати на основі крові необхідні при наданні медичної допомоги під час лікування опіків та травм, онкологічних захворювань, операцій з великою крововтратою, ускладнених пологах, лікуванні захворювань крові. Донором може бути кожний дієздатний громадянин України віком від 18 років, що пройшов медичне обстеження і отримав дозвіл лікаря на право здати кров або плазму.

Вирішивши стати донором, людина робить відповідальний вибір. Ще вчора Ви відповідали тільки за стан свого здоров'я, а сьогодні - вже і за самопочуття інших людей. Відтепер у Вашому  житті з'явився особливий, невідомий раніше сенс - дарувати здоров'я тим, хто потрапив в біду, і знаходити тим самим „кровних хрещеників” - братів, сестер, дітей. Вам необхідно навчитися берегти себе ради інших.

Готуючись до здачі крові,дотримуйтесь наступних правил:

 - за день до здавання крові необхідно добре відпочити і виспатись;

 - не плануйте на цей день інтенсивних фізичних навантажень, а також управління автомобілем;

- напередодні обов’язково повечеряйте, виключивши жирну та молочну їжу, яйця, морозиво;

- у день здачі крові поснідайте, вживаючи картоплю, каші, макаронні вироби, відварені на воді без масла, нежирне відварене м'ясо та рибу, житній та нездобний білий хліб, соки, морси, компоти, овочі, фрукти (крім бананів);

- відмовтесь від вживання алкогольних напоїв за 48 годин до процедури, адже алкоголь в крові може нанести непоправну шкоду хворому, якому вона буде перелита;

- за 2 години до та 2 години  після здачі крові не куріть, нікотин негативно впливає на кров.

Протягом 2 діб після здачі крові вживайте багато рідини та часто харчуйтеся.

Ви не можете стати донором, якщо хворіли або хворієте на:

- гепатит А , В або С; ВІЛ/СНІД; сифіліс; туберкульоз;

- серцево-судинні захворювання;

- бронхіальну астму;

- виразкову хворобу шлунку або 12-палої  кишки;

- ендокринні захворювання;

- гострі або хронічні захворювання нирок;

- інфекційно-запальні захворювання шкіри;

- у даний час приймаєте медикаменти;

- відноситесь до групи ризику(вживаєте наркотичні речовини тощо).

Якщо у  донора відсутні протипоказання, у нього візьмуть 450мл крові, повне відновлення якої відбудеться протягом 2 місяців. Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки - не  більше 4. Вся інформація стосовно донора та його здоров’я суворо конфіденційна.

Що ж  Вам дає донорство? Перш за все покращення здоров’я. Навіть одноразова здача крові стимулює процеси кровотворення, покращується самопочуття та настрій. Донор звільняється від роботи на час виконання ним донорських функцій із збереженням за ним середнього заробітку. Надається ще один день відпочинку, який можна приєднати до щорічної відпустки. Донорам, які безоплатно здали кров у кількості 40 разових максимально допустимих доз, або плазму крові в кількості 60 разових максимально допустимих доз, присвоюється звання «Почесний донор України». В місті Кременчуці їх  більше 400, і що дуже важливо  - чисельність Почесних донорів щорічно збільшується на 25-30 чоловік.

Наведу цікавий приклад з донорської практики: мешканець  Австралії Джеймс Харрісон  з 18-річного віку  здавав  плазму двічі на місяць протягом 56 років. Зараз чоловіку 74 роки. За його плечима  вже 984 донації. Плазма Харрісона містить білок, який попереджає розвиток резус-конфлікту, що приводить до розпаду еритроцитів у новонародженої дитини. За оцінками лікарів завдяки Харрісону вдалося врятувати життя 2 мільйонів  дітей, в тому числі – його онуці.

При дотриманні простих правил донорство буде корисним для Вашого здоров’я і може на довгі роки стати стилем життя. Хай донорство дає Вам відчуття гордості і радості за врятовані життя. Даруйте здоров'я та будьте здорові!

 

Переглядів: 634 | Додав: DUSIK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: