Кременчуцька обласна станція переливання крові

Головна » 2012 » Січень » 19 » СУМІСНІСТЬ ТРАНСФУЗІЙНО ЗНАЧУЩИХ ЕРИТРОЦИТАРНИХ АНТИГЕНІВ ДОНОРА І РЕЦИПІЄНТА — СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІМУНОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ГЕМ
17:44
СУМІСНІСТЬ ТРАНСФУЗІЙНО ЗНАЧУЩИХ ЕРИТРОЦИТАРНИХ АНТИГЕНІВ ДОНОРА І РЕЦИПІЄНТА — СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІМУНОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ГЕМ


Серед систем еритроцитарних антигенів, яких, за даними Міжнародного товариства трансфузіоло- гів (ISBT), на сьогодні відкрито і охарактеризовано 35, виділено три системи, які найчастіше стають причиною імунологічної несумісності та гемолітич­них ускладнень при гемотрансфузіях і вагітності, через що належать до найбільш трансфузійно зна­чущих.
Найстаріша (за часом відкриття) система ери­троцитарних антигенів АВО має три особливості, які відрізняють її від інших систем, і які вкрай важ­ливо враховувати при підборі донора реципієнту.
Головною її особливістю є наявність природних антитіл ізотипу IgM до відсутнього у даної особи антигена. Так, у осіб групи 0(1) відсутні антигени А, В, проте наявні ізогемаглютиніни анти-А, анти-В. У осіб з групою крові А(ІІ) присутні аглютиніни анти-В, з групою В(ІІІ) - анти-А аглютиніни. У осіб з IV групою крові, за наявності антигенів АВ, ізо­гемаглютиніни відсутні.
Таким чином, ізогемаглютиніни анти-А, анти-В є складовою частиною груп крові і підляга­ють обов’язковому визначенню при ідентифікації групової належності.
Незважаючи на те, що інструкція [1] чітко ре­гламентує порядок визначення груп крові і під­креслює необхідність прямого і зворотного мето­дів, тобто обов’язкового визначення специфічності ізогемаглютининів для підтвердження групи кро­ві, саме зворотний метод з різних причин в деяких випадках не використовується. Це призводить до помилки, яка може мати трагічні наслідки.
Причиною такої ситуації є те, що еритроцитар- ний антиген А системи АВО має біля 15 слабких ва­ріантів, найбільш розповсюджений серед яких ан­тиген А2 (слабкий), що зустрічається у осіб з групою крові А та АВ в 12% випадків і погано аглютинуєть­ся ізогемаглютинуючими сироватками групи В [2].Небезпека помилкового визначення групи кро­ві А2 А2В полягає ще і в тому, що при слабкому варіанті А, в сироватці крові присутні анти- А аглютиніни (екстрааглютиніни) з частотою зустрі- чаємості у осіб А2- 2 %, а в осіб А.В - 30 5 о [2]. Поява таких екстрааглютинінів в сироватці крові і неясна аглютинація еритроцитів в прямому методі може приводити до помилкового трактування гру­пи А2та А2В як 0 або В.
При наявності групи А2 у реципієнта або у ва­гітної (породіллі), яка виступає в ролі реципієнта, необхідно переливати еритроцити А2 або 0; при групі А2В необхідно переливати еритроцити AJi. В або 0.
Вкрай низька активність антигенів АВО або на­віть їх зникнення спостерігається у хворих на лей­коз, онкологічні захворювання, а також у деяких вагітних.
У цих випадках слід враховувати другу важ­ливу особливість антигенної системи АВО. а саме, присутність антигенної субстанції у двох формах: фіксованій на мембрані еритроцита і розчинній в біологічних рідинах організму, зокрема в слинній рідині, де активність антигенної субстанції, гене­тично незалежної від фіксованої на еритроцитах, в 300 разів сильніша [3].
В нашому інституті розроблено методику ви­значення групи крові в слині при онкогематолопч- ній патології. Така методика використовується і в судово-медичній експертизі.
Існує ще одна (третя) особливість еритроци- тарної системи АВО - це подібність антигенів нав­колишнього середовища до структурних компо­нентів АВН антигенів. Так, багато рослин, мікро­організмів, тварин мають парціальну або навіть то­тальну антигенну подібність. Найбільшу небезпе­ку становлять такі мікроорганізми, як стрептокок, стафілокок, сальмонела тифімуріум, Helicobacter Імунізуючи організм під час інфекційного захворювання, вони викликають утворення відповідних антитіл, які при підборі донора in vitro можуть давати Несподівану аглютинацію і цим утруднювати підбір.
Враховуючи сказане, існує небезпека неправильного визначення групової належності та, в свою чергу, переливання іншогрупових еритроци-товмісних середовищ через низку вищенаведених факторів. Відомо, що близько половини ранніх гемолітичних посттрансфузійних ускладнень обумовлено саме неспівпаданням груп крові системи АВО, і уникнути таких небажаних наслідків можна шляхом дотримання інструкцій з визначення груп крові [1].
Антигени системи Резус визначалися в СРСР з 50-х років, минулого століття, «резус-фактор» вважався маркером всієї системи. Хоч антигени резус (D, С, Е, с, е, Cw, cw) були відкриті в середині XX століття, а на сьогодні їх існує близько 50, в нашій країні через невивчену частоту й імуногенність їм не надавали суттєвого значення при проведенні трансфузій [5].
Таким чином, серед існуючих у кожної людини 5 (у резус-позитивних) або 4 (у резус-негативних) антигенів системи Резус присутні т.зв. «мінорні» антигени, що зустрічаються в популяції з меншою частотою, але за силою імуногенності здатні викликати утворення антитіл у реципієнта і цим спричиняти гемолітичні ускладнення при гемо-трансфузійній терапії.
Таким високо імуногенним антигеном є мінорний «с»-антиген, який входить до фенотипу резус як у резус-позитивних (Д+), так і резус-негативних (Д-) осіб з частотою близько 80%. Отже, 20 % осіб (в перспективі — реципієнтів), що не мають даного мінорного антигену, є групою ризику імунологічної несумісності за цим антигеном. Характерною ознакою антигенів резус є відсутність природних IgM антитіл (на відміну від антигенів системи АВО!), тобто перша гемотрансфузія (або перша вагітність «с»-негативної жінки «с»-позитивним плодом) не викликає явищ несумісності і проходить без явних наслідків. Але повторні гемотрансфузії, які мають у складі еритроцитвмісних середовищ антиген «с», призводять до тяжких гемолітичних ускладнень через імунні IgG антитіла, що продукувалися в організмі реципієнта після першої (хоч і давньої, в дитячому віці) гемотрансфузії.
На сьогодні не існує способів специфічного лікування (імунопрофілактики) залежних від «с»-антигену резус системи засобів. Стратегічною мірою профілактики такої алоімунізації є перед-трансфузійне типування донора і реципієнта за всіма антигенами системи Резус, а саме, визна-
чення фенотипу резус, а також скринінг антитіл у реципієнта.
За даними літератури, частота анти-Д-антитіл як вірогідних провокуючих факторів несумісності за антигенами резус складає 80 % серед усіх антитіл, що виявляють в скринінгу під час гемотранс-фузій.
Якщо дотримуватися правила виявлення антитіл анти-резус, то ризик несумісної за антигеном D(Rh0) гемотрансфузії стає незначним, а сучасні технології, що базуються на використанні специфічних моноклональних антитіл, забезпечують стратегію проведення безпечного переливання еритроцитвмісних середовищ.
Імуногенність антигенів резус в убуваючому порядку можна представити як D>c>C>E >Cw>e.
Найбільш антигенним є резус фактор-антиген D(Rh0). Він зустрічається, за нашими даними, отриманими в ході виконання НДР: «Розробити заходи профілактики імунологічних ускладнень при проведенні гемотрансфузійної терапії» за програмою «Здоров’я нації» - у 84,83 %. Мінорний антиген «с» має частоту — 75,64 %; Е — 25,64 %; Cw — 5,84 %; е — 91,88 %.
Виходячи із наведених даних можна вважати необхідним, хоч на сьогодні ще нерегламентова-ним, визначення повного фенотипу-резус у кожного жителя України, що повинно забезпечити стратегію і тактику безпечного переливання еритроцитвмісних середовищ.
До трансфузійно небезпечних відноситься також антиген К системи Kell — високоімуногенний фактор, відкритий ще 1946 року видатними ізосе-рологами Кумбсом, Мурантом і Рейс. Символ «К» вибрано за ініціальною літерою прізвища жінки (Келлегер), яка народила дитину з гемолітичною хворобою, викликаною антигеном Kell. Цим було доведено його антигенність [3].
На сьогодні відомо близько 30 антигенів даної системи, але найбільше клінічне значення має антиген «К» . Він зустрічається в європейській популяції з частотою 5-12 %, через що привертав до себе мало уваги. Між тим глікопротеїди Kell мають відношення до цинквмісних металопротеїнів і подібність до т.зв. загального білка гострого лім-фобластного лейкозу. Це обумовлює близько 5% випадків післятрансфузійних ускладнень та гемолітичної хвороби новонароджених [6].
Результати наших досліджень свідчать, що частота антигену «К» у жителів м. Києва становить 5,8%. Особи, негативні за «К»-антигеном, становлять групу ризику алоімунізації, якщо їм буде перелито еритроцити від «К»-позитивного донора.
Особливу небезпеку така гемотрансфузія має для новонароджених, які потребують замінного
переливання. Імунна система у них ще недозріла і нездатна виробляти анти-К антитіла, але в міру розвитку імунне реагування призведе до імунного конфлікту.
Нами розроблено інструкцію з визначення антигенів «К» і алоімунних антитіл, яка опублікована у фаховому журналі [7] та перебуває на затверджені в МОЗ України [8].
Підсумовуючи, слід наголосити, що стратегічний напрямок попередження імунологічних ускладнень при проведенні гемотрансфузійної терапії полягає в фенотипуванні еритроцитарних антигенів донора і реципієнта та у проведенні скри-нінгу антитіл у реципієнта. Основними заходами профілактики алоімунізації новонароджених при замінному переливанні крові (еритроцитів) повинно бути визначення імунних антитіл у породіллі. ВИСНОВКИ
1. Частота алоімунізації, як і випадки гемолітичних ускладнень при проведенні гемотрансфу-зій, залежить від поширеності та імуногенності еритроцитарних антигенів систем АВО, Резус та Kell як найбільш значущих в трансфузіології.
2. Визначення зазначених антигенів, у тому числі і мінорних антигенів системи Резус, у донорів і реципієнтів - основне стратегічне завдання профілактичних заходів, які запобігають випадкам гемолітичних ускладнень.
3. Паралельно із типуванням антигенів еритроцитів необхідно проводити скринінг антитіл у реципієнта при селекції сумісного донора.


Переглядів: 826 | Додав: DUSIK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: